środa, 15 czerwca 2011

Cebulniaczki

Dzięki Lisce z Pracowni Wypieków popełniłam kolejne kuchenne szaleństwo - Cebulniaczki podlaskie .





Fakt, nie przypominają cebularzy, które znam, czyli buły z cebulą, są bardziej kruche i to mnie właśnie urzekło. Ciasto delikatnie drożdżowe, mało puszyste (co z moim szczęściem do psucia drożdżowych wypieków, daje szanse na udany wypiek) do tego ten zapach cebuli i ten delikatny słodki posmak. Troszkę przetrzymałam je w piecu, przez co (co widać na zdjęciu) przypaliła się miejscami cebula.
Idealne jako dodatek do barszczu, zupy cebulowej, jako dodatek do sałaty, przekąska na wycieczkę czy na piknik jak również dobre na męski wieczór do piwa.
Stwierdzam, że ciasto to idealny przepis na takie minipizze, spróbuję kiedyś.

1 komentarz:

  1. Zostaniesz moim dilerem cebulniaczkowym?;> Mniam! Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...