czwartek, 14 lipca 2011

Szarlotka

Usłyszałam kilka dni temu ciekawy i bardzo prosty  przepis na szarlotkę. Postanowiłam go dzisiaj wypróbować. Niestety okazało się, że mam tylko dwa jabłka, więc zrobiłam szarlotkę z połowy składników i użyłam małej tortownicy. Musiałam się spieszyć z robieniem zdjęć, bo znikała w ekspresowym tempie.



Przepis pochodzi z książki kucharskiej "Cecylka Knedelek czyli książka kucharska dla dzieci"


Składniki:
5 dużych jabłek
kubek kaszy mannej
kubek mąki pszennej
kubek cukru
opakowanie cukru waniliowego
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
pół kostki masła

łyżka masła do wysmarowania tortownicy






Wykonanie
Przesiać mąkę do miski, dodać kaszę manną, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Starannie wymieszać wszystkie składniki.
Umyć dokładnie jabłka, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce.
Wysmarować tortownicę masłem, posypać bułką tartą. Wysypać dno warstwą suchych produktów. Następnie ułożyć na niej warstwę startych jabłek. Czynność tę powtarzać tak długo aż obie miski będą pute. Należy pamiętać, że ostatnia warstwa to produkty suche. Na końcu równomiernie pokryć całą powierzchnię startym na tarce masłem.
Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec około 1 godzinę. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem


Garść uwag:
- w moim przypadku wierzchnia warstwa to są jabłka, zabrakło mi suchych składników
- pół kostki masła dobrze włożyć do zamrażarki, łatwiej zetrzeć na tarce, trzeć od razu na ciasto, próbując mniej więcej pokryć równomiernie
- jeśli dodajemy cukier waniliowy dobrze zmniejszyć ilość cukru nawet do pół kubka (w sumie zależy to też od jabłek)
- zamiast bułki tartej użyłam kaszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...