poniedziałek, 5 września 2011

Czarno-biało.

Przepis jest prosty i niewymagający. Dodatkowo ciasto jest tak słodkie, że ciężko zjeść je w dużych ilościach. Nie zdziwcie się jeśli usłyszycie, że spód ma konsystencje piasku. Pomysł na to ciasto powstał z chęci stworzenia czegoś szybko i czegoś baaaardzo słodkiego. Spód pochodzi z przepisu na ciasto Filadelfia, spód z ciasta milky way (lub mleczna kanapka)

Składniki na spód:

  •  1 opakowanie sucharków
  • 1 opakowanie kremu czekoladowego (400 g)
Sucharki mielę maszynką do mięsa na proszek. Mieszam z kremem czekoladowym. Wykładam na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy około 30 cm.





Składniki na krem
  • pół szklanki mleka
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 250 g masła lub margaryny


Mleko podgrzewam z cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę / Masło ubijam na gładką puszystą masę, dodaję mleko z cukrem (przestudzone) i mleko w proszku. W tym przypadku dodaję jeszcze dwie łyżki mleka w proszku. Po schłodzeniu krem jest twardszy i nie rozpływa się po schłodzeniu. Masę mleczną wykładam na sucharki z kremem czekoladowym. Całość wkładam do lodówki na kilka godzin.


Garść uwag:
Sądzę, że zamiast sucharków można użyć bułki tartej, będzie mniej słodkie.
Sucharki równie dobrze, można je pokruszyć w dowolny sposób.
Używam małego opakowania nutelli i dowolnego kremu czekoladowego, żeby dopełnić wagę
Wierzch można posypać gorzkim kakao lub startą czekoladą.
W przepisie jest jeszcze trzecia warstwa - warstwa krówkowa lub toffi.
Teraz stwierdzam, że można modyfikując ilość składników stworzyć ciekawy deser w osobnych ozdobnych miseczkach.

Bon appetit!





1 komentarz:

  1. *_*

    od samego patrzenia wzrasta mi poziom cukru we krwi

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...